ugo.com.pl

Hotel w górach

Lokalizacja Obiektów

W sugerowanym przez inwestora podziale funkcjonalnym działki, kompleks hotelowy znalazłby się na szczycie Koczego Zamku. Zasadniczo budynki o tej skali nie powstają na szczytach gór, wyjątkiem są niektóre niewielkie schroniska górskie. Dlatego zdecydowaliśmy się zlokalizować budynki w części zachodniej i wschodniej działki. Dzięki takiemu rozdzieleniu obiektów możliwe będzie wydłużenie głównego stoku. Co ważne  dla odczuć korzystających narciarzy, dzięki rozdzieleniu kompleksu budynków , stok rozpoczynać się będzie na samym szczycie Koczego Zamku i absolutnie nic nie będzie zakłócało użytkownikom wspaniałej panoramy. Od strony wschodniej (zjazd w kierunku Milówki) zdecydowaliśmy się umieścić restaurację i bar narciarski, zdecydowała o tym głównie bliskość do parkingu dla użytkowników stoku. Przy zjeździe w kierunku Koniakowa ( zjazd zachodni)   umiejscowiono kompleks hotelowy, spa oraz centrum kongresowe. Dzięki temu rozmieszczeniu powstają stoki narciarskie dla użytkowników o różnym stopniu zaawansowania. Główna trasa narciarska dla użytkowników zaawansowanych, umieszczona została na zachodnim stoku.  Od strony południowo- wschodniej przy barze dla narciarzy rozciąga się drugi stok dla średniozaawansowanych narciarzy. Tam też przewidziane jest miejsce na snowpark z profesjonalną rampą o wymiarach 130 X 20 metrów. Ostatnim stokiem jest ośla łączka o długości około 80 metrów umiejscowiona od północy.  Na szczycie Koczego Zamku spotykają się wszyscy użytkownicy stoków: dzieci, młodzież (korzystająca ze snowparku) oraz dorośli użytkownicy głównej trasy. Ponadto takie przecięcie całego kompleksu i rozdzielenie funkcji hotelowej od restauracji i baru narciarskiego, powoduje, że goście hotelowi otrzymają znaczną przestrzeń prywatną, w którą nie będą ingerować osoby z zewnątrz.

Idea

Nie chcieliśmy zrobić chaty góralskiej , która  prezentowałaby się wręcz groteskowo w tej skali. Nie chcieliśmy nawiązywać także do ośrodków modernistycznych, które swoimi ostrymi kątami, skalą , prostotą dość mocno odznaczają się od naturalnego otoczenia.  Zależało nam jednak na pewnym nawiązaniu do lokalnej architektury oraz krajobrazu. Stąd kamienna podstawa budynków, która jest charakterystyczna dla architektury górskiej- dzięki czemu powstaje wrażenie ze kompleks wyrasta ze skały.   Forma obiektów nawiązuje  z kolei do formy kwarcu.  Ściany budynków podobnie jak kwarc  są nachylone pod takim kątem by jak najwięcej pokoi i ich gości  mogło skorzystać ze wspaniałego górskiego krajobrazu. Zróżnicowanie wysokości poszczególnych brył są także tym motywowane. Rozbicie budynku powoduje zmiękczenie odbioru tak dużej skali. Kompleks ma przypominać niewielkie miasteczko skupione wokół szczytu.

Zespół hotelowy

Składa się z trzech brył: hotelu, centrum konferencyjnego i spa, które są połączone swoistym placem wewnętrznym – mała kompozycja urbanistyczna. Na placu znajduje się ogródek kawiarniany z piękną panoramą , przestrzeń ta może też być także wykorzystywana do organizacji wydarzeń  towarzyszących dużych konferencji .

Hotel- ma 7 pięter, zaprojektowano  3 rodzaje pokoi: standardowy z łazienką przy ścianie z korytarzem, drugi- większe pokoje z wanną z widokiem na panoramę, oraz apartamenty z antresolą. Pokoje są rozmieszczone wokół atrium, które rozjaśnia świetlik na dachu. W podziemiach hotelu znajduje się jednopoziomowy parking dla gości.

Centrum kongresowe- budynek posiada 3 kondygnacje nadziemne , jedną podziemną – która pełni funkcję łącznika miedzy hotelem a centrum kongresowym. Na parterze znajduje się klub nocny. Na kondygnacji +1 znajdują się dwie sale konferencyjne jedna na 100 osób, druga na 250, oraz wyjście na taras, który jest połączony z basenem zewnętrznym (dach budynku spa).  Na ostatniej trzeciej  kondygnacji znajduje się sala konferencyjna  na 150 słuchaczy.

Spa- budynek ma dwie kondygnacje plus dach użytkowy. Parter dzieli się na  dwa skrzydła: pierwsze to centrum rozrywki ze strzelnicą oraz  z torami do bowlingu (4), drugie to skrzydło odnowy biologicznej.  Znajduje się tam siłownia, basen wewnętrzny z tarasem oraz patio (połączone z salami do squash’a  oraz saunami).  Sauny posiadają bezpośrednie wyjście na taras z basenem, z widokiem na stok narciarski. Na dachu użytkowym znajduje się basen zewnętrzny.

Zespół restauracyjny

Zespół dwóch budynków: baru dla narciarzy oraz restauracji. Restauracja sprawia wrażenie budynku wbitego  w stok.  Sale ułożone są zgodnie z ukształtowaniem terenu (tarasowo). Ogródek restauracyjny umiejscowiony został na stronie południowej. Na kondygnacjach +1 i +2  znajdują się także pokoje hotelowe typu A1.

TYP OBIEKTU:

hotel

LOKALIZACJA:

Milówka

STATUS:

projekt

ROK:

2015