ugo.com.pl

kielce

IDEA
Projektowany przez nas budynek mieszkalny ma stać się alternatywą dla taśmowej produkcji mieszkań- o mocno ujednoliconej estetyce i często jakościowo niezadawalających swoich odbiorców. Budynek ma odpowiadać na potrzeby nowoczesnych mieszkańców Kielc, ułatwiać budowanie więzi społecznych, sprostać normom budownictwa ekologicznego i koresponować z sąsiadującym Geoparkiem, który jest jedną z najnowszych architektonicznych wizytówek miasta.

ZAŁOŻENIA URBANISTYCZNE
Zgodnie z projektem Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego teren ten został przeznaczony na zabudowę usługowo-mieszkaniową. Dokument wskazywał także na możliwość umieszczenia na danej działce dominanty wysokościowej. Jednak ze względu na to że działka od strony wschodniej sąsiaduje z budynkami jednorodzinnymi (zabudowa wolnostojąca i szeregowa) o maksymalnej wysokości do trzech kondygnacji, od strony zachodniej natomiast z niskimi zabudowaniami przemysłowymi o wysokości maksymalnej do 2 kondygnacji, a Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego wskazuje także że na terenach położonych na północ w przyszłości powstaną budynki niskiej zabudowy autorzy koncepcji nie zdecydowali się na umieszczenie nie działce dominanty wysokościowej. Budynek ze względu na swój charaktertystyczny kształt i zastosowany materiał elewacyjny stanie się łatwo rozpoznawalny.

Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego wskazuje także na potrzebę stworzenia na działce placu miejskiego łączącego przestrzeń między Rondem Czwartaków a ulicą Andersa. W wyniku interpretacji tego zapisu powstało
wycięcie w budynku, które tworzy zadaszony plac, z którego odbiorcy mogą korzystać z lokali usługowych znajdujących się na dwóch pierwszych piętrach budynku.

Zaprojektowany budynek mieszkalny ma 127 metrów długości i 6 pięter ( jedno podziemne; 2;usługowe;3 piętra mieszkalne).

ELEWACJA
Podział budynku na część mieszkalną i usługową podkreślono poprzez użycie koloru. Elewacja części mieszkalnej wykonana została z blachy cięto-ciągnionej w kolorze srebrnym. W części usługowej zaprojektowano elewację kurtynową szklaną z monochromatycznymi sitodrukami.

MIESZKANIA
W budynku zaprojektowano 64 mieszkania o zróżnicowanym metrażu ( najmniejsze- 22 m2, największe-150 m2). Mieszkania ( z wyłączeniem część mieszkań z najmniejszym metrażem) posiadają tarasy widokowe. Łączna powierzchnia tarasów w budynku wynosi ponad 550m2 – co daje powierzchnię około 10 m2 na mieszkanie. Tarasy obudowane ( podłogi, ściany) są szarą deskom kompozytową. Zamiast klasycznych balustrad zaprojektowano donice, w których dzięki pochylonej elewacji może rosnąć wyższa roślinność. Tarasy można zasunąć przez okinnice z poliwęglanu, dzieki temu mieszkańcy budynku w miesiącach zimowych mogą wykorzystywać swój taras jako ogród zimowy. Zielony dach jest przestrzenią rekreacyjną dostepną tylko dla mieszkańców budynku. Komunikacja pozioma jest doświetlona światłem dziennym, które wpada do budynku poprzez patia znajdujące się w mieszkaniach na ostatnim piętrze.

NAGRODY

Zakochaj się w Warszawie - kwiecień 2012

2. miejsce

TYP OBIEKTU:

BUDYNEK

POWIERZCHNIA:

12 000m2

LOKALIZACJA:

KIELCE

STATUS:

PROJEKT

ROK:

2014