ugo.com.pl

ROTUNDA

Rotunda to jeden z symboli Warszawy, tworzy kompozycje z sąsiadującym budynkiem Uniwersalu. Dlatego nie należy zbytnio ingerować w jego formę, tylko skupić się głównie na otoczeniu. Otoczeniu które będzie przestrzenią publiczną wysokiej jakości, które skupi uwagę przechodniów na tym niezwykłym budynku. Rotunda w centrum dzieli przestrzeń na dwie części- plac miejski i park.
Plac
Dzisiaj przestrzeń wokół Rotundy nie sprzyja spędzaniu tam czasu, jest nieprzyjazna (hałas, brak ławek). Dlatego zdecydowaliśmy się obniżyć plac przed budynkiem do poziomu podziemnego przejścia dla pieszych od ulicy Marszałkowskiej. Dzięki temu budynek został wyeksponowany, podcięcie połączyło dwie przestrzenie: miejską – plac i naturalną- park. Pod budynkiem znajdują się przestrzenie na kawiarnie otwierające się na plac. Zależało nam by przestrzeń wokół Rotundy była nie tylko częścią miejskiego szlaku komunikacyjnego, ale także miejscem spotkań, by mieszkańcy zechcieli spędzać tam czas, pić kawę, wino, grać w bulę, rozmawiać. Jedynym zaprojektowanym przez nas meblem jest dywan miejski, który daje duże możliwości wykorzystania tej przestrzeni: ćwiczenie jogi, zabawy dzieci, opalanie się, czytanie książek, funkcja amfiteatru dla części kulturalnej. Tartanowe panele znajdujące się na placu, mogą zostać złożone, a powstałą wnękę właściciele kawiarni lub instytucja kultury rezydująca w Rotundzie może wypełnić w zależności od potrzeb wodą – latem chłodzi plac, piaskiem – pole do gry w bulle czy trawą.

Rotunda
Budynek został podzielony przez ciąg komunikacyjny zorientowany w kierunku Pałacu Kultury. Część południowo-zachodnią zajmują instytucje kultury i siedziby organizacji pozarządowych zajmujących się zrównoważonym rozwojem miasta; w części północno-wschodniej znajduje się oddział Banku PKO BP. Pierwsza część ma być strefą całkowicie otwartą bez przestrzeni zamkniętych, przedłużeniem przestrzeni publicznej. Miejscem dialogu, odwiedzający ją mieszkańcy miasta mają się po niej poruszać nieskrępowanie- mogą przebywać pod, w i nad ( taras widokowy). Taras widokowy dostępny jest tylko dla odwiedzających część kulturalną, wyłożony jest tym samym materiałem co dywan miejski znajdujący się na placu. Część północno wschodnia ma zupełnie inny charakter. Jest strefą pracy, spokoju, otwarcia na naturę- park.

Park
Park jest kontynuacją alei drzew znajdujących się przy pasażu Stefana Wiecheckiego. Stworzony został głównie z myślą o okolicznych mieszkańcach- zawłaszcza starszych, klientach Banku i jego pracownikach. Tworzy przyjazne miejsce pracy, sprzyjające skupieniu.

Konstrukcja budynku
Konstrukcja stalowa została zastąpiona nową konstrukcją drewnianą, z drewna klejonego. Zastosowanie drewnianej konstrukcji, jest rozwiązaniem innowacyjnym. Tak jak w latach 60 gdy powstawała Rotunda, zwracano się głównie w stronę stali i szkła w budynkach biurowych, to dziś widoczny jest trend powrotu do wykorzystania przy tego typu budynkach z bardziej przyjaznych materiałów zwłaszcza drewna. Budynek ubrano w drugą skórę, szklaną, która wymusza lepszą wentylację pomieszczeń (każdy segment okna został wyposażony w panel uchylny). Dzięki duplikacji szklenia budynek wydaje się jeszcze lżejszy i bardziej transparentny.

TYP OBIEKTU:

Publiczne

POWIERZCHNIA:

2500M2

LOKALIZACJA:

WARSZAWA

STATUS:

Koncepcja

ROK:

2014